Return to Projekti

Vrtna železnica

Ob rotundi muzeja blizu kompozicije z lokomotivo 97-028 smo postavili prvo vrtno železnico v Sloveniji, ki je trajno postavljena in ki ni namenjena zasebni profitni dejavnosti. S tem smo naredili prvi korak proti dolgoletnemu cilju, da v državi dobimo stalno progo, na kateri se da izvajati javne prireditve in gostiti tuje obiskovalce in društva.

Leta 2011 smo prvič očistili in uredili predviden prostor ter položili tire vrtne železnice s tirno širino 7,25 col (184 mm). Dobro leto kasneje je sledil še drugi postajni tir in tretja tirnica za tirno širino 5 col (127 mm). Ovalna proga je imela skupno dolžino 130 m. Vanjo smo vložili občutna finančna sredstva in delovni čas. Na železnici smo v prvih letih delno sami in delno skupaj z občasnimi gostujočimi strojevodji izvajali vožnje v okviru muzejskih javnih dogodkov.

Kasneje smo progo predali Slovenskim železnicam, ki je začela progo daljšati in postopoma nadgrajevati. Danes sta razvoj in upravljanje proge na željo SŽ izključno v domeni te družbe.

Permanent link to this article: https://www.dlz.si/?page_id=973